Foglalás
Bezár

Katarina rendezvényház

Nemesnádudvar természetföldrajzi adottságait tekintve, a táj arculatát kettősség jellemzi, hiszen a település a Duna-völgy és a Duna-Tisza-közi hátság találkozása mentén terül el, melynek köszönhetően változatos felszíni formákkal találkozhatunk, a lecsapolt árterektől, egészen a homokbuckás, szikes területekig.

A kedvező természeti adottságoknak köszönhetően a település gazdasági életében a mezőgazdasági termelés ma is meghatározó szerepet tölt be, mely a szőlő- és bortermelésen, valamint az állattenyésztésen alapszik.

A településhez köthető helyi értékeket és látványosságokat, valamint kulturális programokat egyértelműen a szőlőtermesztéssel és a borászattal lehet azonosítani. Nemesnádudvar épített környezetét az egyedülálló sváb építészeti kultúra teszi változatossá, mely az utcák elrendezésén és a lakóházak küllemén egyaránt visszatükröződik. A település közismert nevezetességét azonban a községgel egybeépült történelmi pincefalu jelenti, mely több mint 600 présházas borospincét számlál. A présházakban a szőlő feldolgozása történik, míg a föld mélyébe vájt pincék a kiváló minőségű helyi borok érlelésére, valamint tárolására szolgálnak.

A Hajós-Bajai borvidék részeként a pincefaluban számos zamatos borfajta megtalálható, köztük a hagyományos műveléssel termesztett Kadarka, vagy a kiváló minőségű Chardonnay, Rajnai rizling, Olaszrizling, Cserszegi fűszeres, Ottonel muskotály, Királyleányka, Kunleány Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon. A nemesnádudvari borok népszerűsítését és megismerését szolgálják az évente megrendezésre kerülő ünnepek, egyéb közösségi rendezvények. Kiemelendő a Szent Mihály Napi Újbor Ünnepe, mely minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre, valamint a 2015-ben első alkalommal megrendezett Nemesnádudvari Nemzetközi Vadgasztronómiai és Borfesztivál.

A településre érkezők a borkóstolás és a borospincék felfedezése mellett, megismerkedhetnek a hagyományos falusi szürettel és néphagyományokkal, a pincesor épületei között pedig megtekinthetik a Bormúzeumot, valamint faluközpontban a Falu- és Babamúzeumot, továbbá az 1736-ban épült római katolikus templomot is, melynek belső díszítése és freskói egyedülálló települési értéket képviselnek.

A KNÁB-N Vendéglátó, Idegenforgalmi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a 44/2011. (V- 26.) rendelet alapján, a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez 2011-től nyújtandó támogatások, „Borturizmushoz kapcsolódó infrastruktúra és szolgáltatásfejlesztés Nemesnádudvaron” című projekt keretében 13.419.353 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A beruházás a vállalkozás tulajdonában lévő ingatlanon, a nemesnádudvari pincefalu központi pincesorán (Máriavölgye pincesor) valósult meg, ahol egy 88,38 m² hasznos alapterületű rendezvényház került kialakításra, melyhez egy 7,5 m²-es tároló pince és egy 13,5 m²-es bemutató pince kapcsolódik. A kialakított turisztikai célokat szolgáló épület 55 fő befogadására vált alkalmassá.

A támogatás révén a KNÁB-N Kft. egy olyan komplex turisztikai szolgáltatást hozott létre, melynek köszönhetően borozó/rendezvényház, mintabolt és bemutató pince funkciókkal bővült a vállalkozás szolgáltatásainak köre. A kivitelezési munkálatok mellett, a rendezvényház megfelelő üzemeltetéshez kapcsolódóan számos eszköz beszerzése valósult meg.

Nemesnádudvar a dél-alföldi borászat egyik központja, így a fejlesztés kiemelten a borászatban rejlő adottságra építve valósult meg. A kialakított borozó/rendezvényház, kézműves mintabolt, bemutató pincehelyszín és ezt kiegészítő infrastruktúra hozzájárul a helyi termékekre – különösen a borra – épülő rendezvények színesítéséhez, a helyi borkultúra népszerűsítéséhez – új, eddig hiányzó, borkóstolókkal és bortúrákkal egybekötött programlehetőségeket biztosítva a községbe látogató vendégek és turisták, valamint a helyi közösség számára.

A fejlesztés a vállalkozás szálláshely-szolgáltatásával és turisztikai programjaival egy összetett turisztikai terméket alkot. A kialakításra került rendezvényház a pincesoron lévő Bormúzeummal való együttműködése és a rendszeres borkóstolók szervezése révén a borkultúra és a Hajós-Bajai borvidék borainak népszerűsítését szolgálja. A Nemesnádudvari Borbarátok Egyesületének céljaival összhangban, a felkínált helyi borászok borait döntően a pincesor és a település területén termelt szőlőkből állítják elő. Így a fejlesztés az idegenforgalom élénkülése mellett, közvetetten vállalkozói és települési szinten, munkahelyeket teremtve, gazdaságélénkítő hatást eredményezhet.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!